fbpx
Segítő beszélgetés felnőtteknek

Segítő beszélgetés felnőtteknek

A felnőttkor a legaktívabb és legfelelősségteljesebb időszak — gyakran elakadásokkal a párkapcsolatban, az egyéb kapcsolatokban vagy a hivatásban.

Ma, a fejlődési életszakaszok nehezen követhetők, amikor például egy 40 éves nő egyaránt várhatja első unokáját, első gyermekét, vagy akár még a társa megtalálását. Az elakadt vagy felborult életszakaszok önmagukban is jó néhány kérdést felvetnek, amelyekkel kapcsolatban szívesen segítek, csak úgy mint párkapcsolati, hivatással kapcsolatos, érzelmi-hangulati stb. témákban.

A felnőttkorról

A felnőttkor kulcsszavai a szeretet, a gondoskodás, a munka és az alkotóképesség, mindezek kudarca pedig stagnáláshoz és unalomhoz vezet. Szeretni és dolgozni — Freud szerint ez a felnőtt feladata.
A szeretet az elkötelezettség kölcsönösségét jelenti, de benne van a szociális elszigetelődés lehetősége is. A fiatal felnőttkorban megtanulandó folyamat elveszteni és megtalálni magunkat a másikban.

Az érett felnőttkor életszakaszának legfontosabb feladata az alkotóképesség kibontakoztatása és a gondoskodás. Szükség van rá, hogy szükség legyen rá, hogy új nemzedéket hozzon létre és azt irányítsa. A gondoskodás egyre kiterjettebb törődés mindazzal, amit a szerelem, a szükség vagy a sors szeszélye létrehozott, olyan törődés, amelynek szakadatlanul győzedelmeskednie kell a legyűrhetetlen kényszerűség és a szűkös önzés okozta ambivalencia felett. (Erikson)

A fejlődési szakaszok olyan előre meghatározott lépcsőfokok, szocializációs minták, amelyek beköszönte életre hív egy-egy válságot, konfliktusok vagy krízis formájában. Mindezek a belső fejlődést szolgálják, az elhárító pajzs kiépülését, és képessé tesznek a társas interakciók mind tágabb körében való és egyre diferenciáltabb részvételre. Az alkalmazkodás sikerének vagy kudarcának forrásai, mert egy-egy ilyen pszichoszociális krízis kedvező megoldása azaz a megküzdés az egyén pszichoszociális erejének, énintegritásának növekedését szolgálja. Akkor tudunk majd félelem és kétségbeesés nélkül az időskorba lépni és szembenézni a saját halállal, ha sikeresen vállaltuk a felelősséget önmagunkért, másokért és alkalmazkodtunk kudarcainkhoz.

Módszer

Akármilyen problémával is kezdjük, mindig az emberi kapcsolatainkról van szó, legyen az a jelenlegi vagy a szüleinkkel korábban megélt. A családterápiában alkalmazott módszerek egyéniben is nagyon hatékonyak, ezért a kérdést mindig rendszer-szemléletben közelítem meg, és sok gyakorlatra, dramatikus eszközre lehet ezért számítani.

Bejelentkezés személyes konzultációra

 

Bejelentkezés online konzultációra

Vagy kérj időpontot itt:


  Bejelentkezés személyes konzultációra

   

  Bejelentkezés online konzultációra

  Vagy kérj időpontot itt:


   0
   KOSÁR / YOUR CART
   • No products in the cart.