fbpx
Pároknak

Pároknak

Amit emberi kapcsolat idézett elő egykor, azt emberi kapcsolat hozhatja helyre.” Luborsky

Kapcsolatainkat rendszerként érdemes felfogni, amelybe beleszületünk, ami által fejlődünk, ami által választ kapunk arra a kérdésre, hogy kik vagyunk mi.

A párterápiás konzultáció esetén elsősorban az egymás közti kommunikációt segítem elő, feltérképezve és egyeztetve az eltérő származási hátteret és értékrendet, segítve a vágyak és szükségletek szabad kifejezését, a konfliktusok feloldását, bővebben pedig az alábbi a kérdéseket járjuk körül, nem csak elméletben, hanem dramatikus módszerekkel is.

Konfliktusok, összejátszás, háromszögek és egyensúly

A gyermekkori gondozóinkkal (szüleinkkel) megélt kapcsolatok utáni legközelebbi viszonyunk a párunkkal megélt, és abban ezek az elsődleges kapcsolataink tükröződnek. Gyermekkorunkban szeretetre és gondoskodásra van szükségünk, és ha ezeket nem kielégítően kaptuk meg, akkor ezek a hiányok egész életünkben elkísérnek, a későbbi kapcsolatainkban is ugyanolyan kielégítetlen vágyként maradva meg. Egy-egy jelenbeli konfliktus visszadob bennünket “gyermek” üzemmódba, és ugyanúgy fáj, mint amennyire akkor fájt, és ugyanúgy nem felnőttként reagálunk, hanem azzal a gyermeki eszköztelenséggel mint akkor.

Hogy a szüleink szeretetét ne veszítsük el, megtanultunk önként feladni igényeinkből, és inkább magunkat elismerni rossznak, mint őket, mert szükségünk volt rájuk a fizikai és pszichológiai életben maradáshoz, ezzel azonban önmagunkat veszítettük el. Megtanultuk elfojtani szükségleteinket, aminek eredményeképpen nem alakultak ki világos határaink, és a másikét sem vagyunk képesek érzékelni. Ez a hiányra adott korai reakció aztán továbbra is védekezésre késztet bennünket, negatívan befolyásolva a jelenbeli kapcsolat kimenetelét is, mert bár ez az önvédelmi technika a felnőttkorra érvényét veszti, ugyanúgy működik tovább. 

Mindehhez tudat alatt olyan – szintén a múltja által meghatározott – párt választunk, akivel ugyanaz a problémánk, akivel összejátszva létrehozhatunk ugyanilyen határproblémákról szóló viszonyt. Ezeket a konfliktusokat ráadásul forgatókönyvszerűen ismételjük, azért, hogy az egykori passzivitás helyett immár aktívan alakítsuk a helyzetet, azaz a gyógyulás reményében, de ehhez tudatosítani kell ezeket a folyamatokat.

Ha csak az egyik fél hajlandó változni, akkor a kapcsolat korábbi homeosztázisa “utána nyúl” és “visszaránthatja” őt a korábbi működésre, mert bár tünetekkel, de mégis volt valamiféle egyensúly. Stresszhelyzetben ráadásul a felek hajlamosak egy harmadik dolgot vagy személyt behívni a kapcsolatba, a feszültség enyhítésére. Ilyenkor az egyik tag a szorongása miatt a harmadik tagnál keres érzelmi kötődést, aki ezt a viszonyt lecsendesíti vagy kiterjeszti. Amennyiben ez a harmadik fél a gyerek, ő bűnbak vagy megmentő lesz, ami parentifikációhoz és súlyos lojalitáskonfliktushoz vezet. Ez a harmadik fél lehet szerető, de bármilyen hobby is, esetleg alkohol-, nyugtató-, drog- vagy más szerhasználat.

Ezen jelenbeli kapcsolatok megfigyelésével azonban következtetéseket vonhatunk le a gyermekkori gondozókkal megélt mintázatokra, és az „itt és most”-ban gyógyíthatjuk a korábbi és a mostani problémákat, azaz „amit emberi kapcsolat idézett elő egykor, azt emberi kapcsolat hozhatja helyre”.

Mi a család-rendszer terápia?

„A család-rendszer terápiát  azokban az esetekben ajánljuk,

 • amikor egy tünet mögött a család működésének zavara sejlik,
 • amikor váratlan, nehéz helyzetek teremtődtek a családban,  és jó lenne valahonnan erőt meríteni,
 • amikor minden megy a maga útján, de mégis nehéz az új életfeladatot teljesíteni, pl. gyereket közösségbe engedni, anyának munkát kezdeni, apának pénzt keresni, otthon is lenni…,
 • amikor a pár intim kapcsolatában zavar támad, megváltoztak igényeik, eltávolodtak egymástól, különböző megoldhatatlannak tűnő szituációk merültek fel stb.,
 • akkor is ajánljuk, ha csak egyéni segítségkérés lehetséges, de a terápiás folyamat a kapcsolódási rendszerre irányul.”*

Írások

Családterápiával és párkapcsolati dinamikákkal kapcsolatos írások itt

Bejelentkezés

 

Vagy kérj időpontot itt:


  * https://www.csaladrendszerterapia.hu/mi-a-csalad-rendszer-terapia/

  0
  KOSÁR / YOUR CART
  • No products in the cart.