InstructorOrsolya Koncz
TypeOnline Course
Student Enrolled1
Price22000 Ft.11900 Ft.
Buy Now

Kedves Pár,

 

Megérkeztetek egymáshoz és most ide, ehhez a kurzushoz, hogy magatokon és a kapcsolatotokon dolgozzatok. Bár ez valódi önmunkát jelent, és remélhetően az egész további közös életetekre szóló pozitív hatással lesz, ne felejtkezzetek el a játékosságról. 

A következő napok feladatai segítenek nektek abban, hogy tisztábban lássatok rá az eredeti szándékaitokra, önmagatokra, a másikra, a kettősötökre és a közös céljaitokra, de használjátok ezeket a feladatokat úgy, hogy a kidolgozásuk közös időtöltésnek is kellemes legyen.

Feltehetően esküvő előtt álltok, és az is lehet, hogy éppen elhalasztottátok a szertartást a világban kialakult helyzet miatt. Ha emiatt több időtök van most, akkor bátran ajánljuk, hogy akár naponta haladjatok, napi 1-2 órát szabaddá téve.

Ha azonban ez így sok, választhatjátok a 2-3 napi vagy akár hetente való haladást is. 

Ha valamelyik feladat egyikőtöknek nem megy, nyugodtan hagyjátok ki, válasszatok mást vagy térjetek rá vissza később.

De fontos, hogy a feladatok befejezése után beszélgessetek arról, hogy mi lehet az oka, hogy valamire nem tudtatok, nem akartatok válaszolni.  Milyen ellenállásba, vagy félelembe ütköztetek?

Mi segíthetne ebben és mi lenne a kérésetek a másik felé? 

Javasoljuk, hogy tegyétek el a válaszaitokat, a közben készült fotókat és a rajzaitokat, ezek később szép emlékek lesznek nektek.

És ha a feladatok végeztével tovább szeretnétek mélyülni, akkor örömmel fogadunk titeket páros konzultációra. Egy-egy feladat végén hozzászólást is küldhettek, mi ezeket monitorozni fogjuk… A végén pedig kérjük, hogy értékeljétek a kurzust!

Sok sikert és jó munkát kívánunk!

 

Szeretettel,

A szerzők, Hámor Éva és Koncz Orsolya

 

 

QA – Kérdések és válaszok

 

Miért éreztük szükségét annak, hogy létrehozzunk egy ilyen kurzust?

A személyes praxisunkban előforduló “eseteknél”, de akár a saját magánéletünkben is azt látjuk, hogy a házasság vagy a párkapcsolat előrehaladtával előforduló problémák nagy része megelőzhető lenne.

Gyakran nem beszélünk meg, egyeztetünk olyan kérdésekben, amik pedig alapvetőek. Ilyen például az, hogy hol, hogyan szeretnénk élni, szeretnénk-e gyerekeket, ha igen, hányat és mikor, hogyan töltsük el a hétköznapokat, a hétvégéket, az ünnepnapokat és a szabadidőt, szabadságokat? Vagy kinek mennyire fontos a karrier, milyen szerepei vannak és milyenek várhatók a jövőben? A ház vagy a gyerekek körüli munkákat hogyan osszuk el? Hogyan álljunk az anyagi kérdésekhez, ki mikor mit fizet, legyen-e közös kassza, akár házassági szerződés és mennyire spóroljunk vagy költekezzünk? Ugyanígy nehéz lehet beszélni az intimitásról, az annak kapcsán felmerülő vágyakról és félelmekről, a bizalomról és a megcsalásról. De még a hozott értékeinkről, terheinkről, szokásainkról vagy akár függőségeinkről is nehezen beszélünk.

Leginkább talán azért kerüljük ezeket a kérdéseket, mert félünk attól, hogy a másikétól eltérő a véleményünk és emiatt konfliktus alakulhat ki. Ezek a tisztázatlan kérdések azonban mindenképpen visszaköszönnek a kapcsolatban, hiszen tulajdonképpen annak az alapját jelentik. Ha az homályos, elkerült, szőnyeg alá söpört, akkor a kapcsolatban is megjelenik mindez, és később valóban konfliktusokat, távolságot szül.

 

Esküvő előtt — Mi vonatkozik az esküvőre?

A fenti félelmeken kívül maga az esküvő — egyébként csodálatos és általában nagy reményekkel várt — szertartása is kelthet pánikérzést is. Azon kívül, hogy a jeles napon milyen nagy figyelmet kapnak és milyen bakik fordulhatnak elő, szorongatható lehet maga az elköteleződés, a fogadalom, az eskü, a véglegesség és a visszafordíthatatlanság. Az, hogy lezárul egy időszak és valami egészen más kezdődik helyette, ami ráadásul sokaknál boldogtalansággal végződik, ijesztő lehet. Ez az érzés szembe megy az egyébként meglévő szeretettel, szerelemmel és a vággyal, hogy igenis köteleződjünk el egymás felé.  

Kétségek is felmerülhetnek a döntést illetően: vajon tényleg a másik az igazi, vajon helyesen cselekszem, nem volt jobb nekem előtte az életem? Képes leszek jó feleség, férj, társa, anya, apa stb. lenni? Főleg, ha az én családomban előfordult válás vagy más rossz minta, veszekedés, akár bántalmazás?

Képes leszek majd kompromisszumokat kötni? Megmaradok önmagamnak, ha házastársam lesz és főleg, gyerekeim? Képes leszek hűséges maradni és a párom képes lesz erre? Nem lehet, hogy ha a házasság ezt “kötelezővé” teszi, az szorongató lehet és éppen ellenkezőjét váltja ki?

Az a jó hír, hogy ezekre a kérdésekre nem kell tudni előre a választ, ha beszélünk róluk, az már önmagában sok kérdésből kiveszi a “töltést”, és ráadásul megtanuljuk és már az elején gyakoroljuk, hogy a közös élet maga folyamatos egyeztetést kíván.

 

Mit kínálunk ebben a csomagban?

Feladatokat avagy kihívásokat készítettünk nektek 17 napra, amelyeket végezhettek naponta, 2-3 naponta vagy hetente. Ez rátok van bízva, de célszerű a folyamat elején meghatároznotok a haladásotok ütemét, és aztán lehetőség szerint ehhez tartva magatokat. Minden nap fél, egy vagy két órát igényel tőletek a felkészítő, de természetesen minél többet szántok rá, egymásra, a kommunikációra, annál jobb.
Ha valamelyik feladatnál nagyon nagy ellenállást tapasztaltok akár az egyikőtöknél, akkor nyugodtan hagyjátok ki, de beszélgessetek arról, hogy mi okozza ezt az ellenállást? Mitől féltek, és mi az, ami segíthetne. Esetleg később térjetek vissza rá. 

A napok különböző tematika szerint vannak felépítve, körbejárva a kapcsolatotok elejét, a megismerkedéseteket, az eredeti családotokból hozott mintákat, szokásokat, nehézségeket. Ugyanígy körbejárva a megküzdési stratégiáitokat, a házasságról, az esküvőről való elképzeléseiteket, a vágyaitokat és a félelmeiteket, az intimitást, a pénzkérdéseket és a szerepeket.
Ezen kívül sok feladat a köztetek lévő kapcsolatot mélyíti el, és segít még jobban megismerni egymást.

  • A csomagnál: Az önálló munkán kívül ez a csomag tartalmaz 3 alkalom, egyenként másfél órás, kettős vezetésű konzultációt is a szerzőkkel. Ehhez majd ne felejtsetek el időben időpontot egyeztetni Koncz Orsolyánál a +3670 298 3298 számon vagy a konczorsi@gmail.com email címen.

Szeretettel bíztatunk arra titeket, hogy érezzétek jól magatokat közben, ne feledkezzetek meg a játékosságról! 

 

Kik vagyunk mi? — A szerzőkről 

Mindketten mentálhigiénés szakemberek és családterapeuták illetve család-rendszer terapeuták vagyunk, egyéni kliensekkel és párokkal foglalkozunk. Közösen szomatodráma csoportot, Esküvő előtt csoportot és elvonulásokat is tartunk.

A bemutatkozásunkat, végzettségeinket, kompetenciáinkat Hámor Éviről bővebben itt olvashatod, Koncz Orsolyáról pedig itt

 

Mit mondanak az Esküvő előtt felkészítőről mások?

“Annyira jó, hogy kötelezővé tenném. Segít mélyebben megismerni, ezáltal közelebb kerülni a párunkhoz. Olyan árnyalatokra világít rá, ami különben nehezen hozzáférhető akár önmagunkban, akár a társunkban. Megértések születhetnek bennünk, nő az empátiánk, elfogadásunk, pozitívan változik a viselkedésünk, szorosabbá, erősebbé válik a kapcsolódás. Annak idején nekem is nagy segítséget jelentett volna egy ilyen kurzus!”

 

Singer Magdolna, író, mentálhigiénés szakember

 

Section 1Köszöntés
Section 2Kurzus
Lecture 21. Nap — kérdőív
Lecture 32. Nap — szobor
Lecture 43. Nap — egymás felé sétálás
Lecture 54. Nap — családfa rajzolása
Lecture 65. Nap — szociális háló
Lecture 76. Nap — hozott dolgok
Lecture 87. Nap — megküzdési stratégiák
Lecture 98. Nap — üres székek
Lecture 109. Nap — ünnepek, ciklusok, jeles napok
Lecture 1110. Nap — farkasszem
Lecture 1211. Nap — intimitás
Lecture 1312. Nap — esküvő, házasság
Lecture 1413. Nap — pénz
Lecture 1514. Nap — szerepek
Lecture 1615. Nap — én-üzenetek
Lecture 1716. Nap — közös festés
Lecture 1817. Nap — visszatekintés
Section 3Búcsú